Развъдник за Германско Овчарско Куче
von GOPPY I гр. Димитровград
   
   «  НАЧАЛО    BG   EN


         ИСТОРИЯ

         МОИТЕ КУЧЕТА         АРХИВ

         СТАНДАРТ

         КОНТАКТИ

© www.GOPPY.eu
+359 888 21 1234
+359 878 31 1234

E-mail:
goppy1970@abv.bg
office@goppy.eu


© Von Goppy 2008-2011
Web-design by @lvis & PlayDaniel
FCI Стандарт

FCI стандарт № 166 от 10.08.1994 г.   

ГЕРМАНСКО ОВЧАРСКО КУЧЕ
(Deutscher Schäferhund)


ПРОИЗХОД : Германия.
Дата на публикация на валидния
оригинален стандарт: 23. 03. 1991.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ : Многостранно работно, стражево и професионално куче.

КЛАСИФИКАЦИЯ F.C.I. :
Група 1 - Овчарски и пастирски кучета (с изключение на швейцарските пастирски кучета).
Секция 1 - Овчарски кучета.
С работен изпит.

ОБЩ ВИД : Германското овчарско куче е средно по размер, леко удължено, силно и добре замускулено. Костите са добре оформени и здраво свързани.

ВАЖНИ ПРОПОРЦИИ : Дължината на тялото е приблизително с от 10 до 17% по-голяма от височината при холката.

ТЕМПЕРАМЕНТ : Германското овчарско куче трябва да е със спокоен темперамент, напълно уравновесено, уверено в себе си, напълно искрено и добронамерено, с изключение на случаите в които бъде провокирано. В допълнение то трябва да е внимателно и лесно да се обучава. Германското овчарско куче трябва да притежава кураж, боен инстинкт и издръжливост, дотолкова, че да е подходящо за компаньон, страж, охранител, работно и овчарско куче.

ГЛАВА: Главата е с клиновидна форма и пропорционална на големината на тялото (дължината и е около 40% от височината при холката), без да е груба или силно разтегната. Суха, умерено широка между ушите. Челото, погледнато отпред и отстрани е единствено леко извито, без медиална бразда, с изключение при някои кучета, където има леки индикации на челно набраздяване.
Пропорцията на черепната част към лицевата част е 50% на 50%. Широчината на черепната част съответства приблизително на височината. Черепната част (черепа) погледната отгоре, се спуска от ушите, през носа спокойно и постепенно, полегато, без ясно изразен стоп, клиновидно по посока на лицевата част (муцуната) на главата. Горната и долна челюсти са силно развити.
Носът е прав, всякакви вдлъбнатини и изпъкналости са нежелани.

Устни: Стегнати, силно прилепнали и тъмни на цвят. Носа трябва да бъде черен.

Зъби: Трябва да са силни, здрави и в пълен брой (42 зъба според обичайната зъбна формула). Германското овчарско куче трябва да е с ножична захапка. т.е. резците на горната челюст трябва да стоят над резците на долната челюст. Захапка тип прогения или прогнатия е недостатък, като такъв е и голямо разстояние между зъбите. Равносилно на недостатък е и правото подравняване на резците. Челюстите трябва да са силно развити, така че зъбите да са здраво закрепени за тях.

Очи: Със средна големина, с бадемообразна форма, поставени леко косо и без да са изпъкнали. Цветът на окото би трябвало да е възможно по-тъмен. Светли, пронизителни очи са нежелани, защото нарушават изражението на кучето.

Уши: Германското овчарско куче притежава изправени, средно дълги по размер уши, които се държат вертикално, с еднакво направление (не са настрани). Те са със заострени краища и насочени напред. Пречупени или увиснали уши се броят като недостатъци. Насочените назад или легнали уши по време на движение не са недостатъци.

Шия: Трябва да е силна, добре замускулена, без голяма гуша (без гердан). Наклона спрямо гръбната линия е приблизително 45 градуса.
 

 

 

 

 


ТЯЛО: Гръбната линия преминава от врата към добре изразената холка, през гърба, леко падаща по хоризонтала към крупата, без никаква видима чупка. Гърбът е твърд, здрав и добре замускулен. Крупата трябва да е дълга и леко наклонена (около 23 градуса от хоризонталата) и съединена без чупки с гръбната линия и опашката.

Гърди: Умерено широки. Гръдния кош е по възможност дълъг и добре определен. Дълбочината на гърдите трябва да е от 45% до 48% от височината при холката. Ребрата трябва да са умерено извити. Бъчвообразна форма на гръдния кош е тежък недостатък, както и липсата на извитост.

Опашка: Краят на опашката достига най малко скакателните стави но не по-надолу от средата на метатарзусите. Косъмът е леко удължен по долната част на опашката и е висящ по посока на извивката на опашката. При възбуда или движение тя е вдигната нагоре, но не по-високо от хоризонталата.

КРАЙНИЦИ:
Предни крайници: Прави, погледнати отпред и от всички страни, абсолютно паралелни, погледнати отпред. Лопатката и мишницата са равно дълги с подобаващо силна мускулатура, плътно прилягащи към тялото. Идеалния ъгъл между лопатките и мишниците е 90 градуса, но обикновено той е 110 градуса. Лактите на трябва да са завъртени нито навътре, нито навън, и при стоеж, и при движение. Краката, погледнати от всички страни са прави и абсолютно паралелни един на друг, сухи и здраво замускулени. Метакарпусите трябва да са с дължина приблизително една трета от подраменете и сключващи ъгъл с таях 20–22 градуса. Метакарпуса, който е също така отвесен (около 20 градуса) оказва отрицателно влияние на кучето върху неговата издръжливост.

Лапи: Кръгли, доста събрани и сводести. Възглавничките са твърди, но не груби. Нокътът е твърд и тъмен на цвят.

Задни крайници: Местоположението на задните крайници е леко назад. Те са паралелни, погледнати отзад. Бедрото и подбедрицата са с почти равна дължина и формират ъгъл около 120 градуса. Бедрата са здрави и добре замускулени. Скакателните стави са силни и стегнати. Метатарзуса е вертикално поставен под скакателната става.

Лапи: Компактни, леко сводести, с твърди и тъмни на цвят възглавнички. Ноктите са твърди, сводести равномерно тъмно оцветени.

Походка: Германското овчарско куче се движи в тръс. Краката трябва да са координирани един с друг по дължина и ъгъл, така че кучето да може без забележителни промени в гръбната линия да допира със задните крака земята по средата на тялото и да достига същата дължина на разкрач с предните крайници. Всяка склонност за ъгъл на задните крайници ограничава силата и устойчивостта, и следователно работните способности. При правилни пропорции и ъгли на тялото, се получава разкрач успореден на повърхността на движение, който създава впечатление за лекота на движението напред. При наклонена напред глава и леко повдигната опашка, при равномерно, спокойно движение в тръс, се постига равномерна и плавна горна линия, започваща от върха на ушите и завършваща в края на опашката.

Кожа: Кожата приляга свободно, без да образува никакви гънки.

КОСМЕНА ПОКРИВКА:

Качество на козината: Нормалната космена покривка на германското овчарско куче се състои от покриващ косъм и подкосъм. Покриващия косъм трябва да бъде колкото може по-плътен, груб и плътно прилепнал по тялото. По главата, вътрешната част на ушите, предната част на краката, лапите и пръстите, космената покривка е къса. Незначително дълга и груба по шията. По задната част на краката и опашката е дълга, падаща по посока метатарзусите и скакателните стави. Умерено дълга по гърба и бедрата.
 

Цвят: Черно със жълто-кафяво, кафяво, жълто до бледо сиво характерно оцветяване. Изцяло черни или изцяло сиви. При сивите трябва да има тъмна сянка и черни седло и маска. Ненатрапчиви малки бели петна по гърдите, както и много светло оцветяване по задната част на краката е допустимо, но е нежелано. Носът трябва да бъде черен при всички окраски. Липсата на маска, светъл, пронизителен цвят на очите, както и светли белезникави петна по гърдите, задната част на краката, светли нокти и червен край на опашатата се приемат като липса на пигментация Подкосъмът е във светлосивите тонове. Бял цвят е недопустим.
 

 

 

 


ВИСОЧИНА И ТЕГЛО:

Височина при холката:
За мъжките 60–65 см.;За женските 55–60 см.

Тегло:
За мъжките 30–40 кг.;За женските 22–32 кг.

НЕДОСТАТЪЦИ:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се счита за недостатък и да се третира с прецизност, пропорционална на неговата големина.

ТЕЖКИ НЕДОСТАТЪЦИ:

 • Всякакви отклонения от горепосочените характеристики на породата, които въздействат на работните способности.
 • Уши: Поставени странично или ниско, пречупени уши, свити навътре уши. Уши които не са плътно поставени.
 • Съществена липса на пигментация.
 • Съществени нарушения в общата устойчивост.
 • Зъби: Всички отклонения от ножичният тип захапка и точната зъбна формула които не са разгледани като дисквалифициращи недостатъци.

  ДИСКВАЛИФИЦИРАЩИ НЕДОСТАТЪЦИ:

 • Неустойчив темперамент, кучета които хапят, нервни кучета;
 • Кучета с деформирани уши или опашка;
 • Кучета със сериозна дисплазия на хълбочната става;
 • Едно- или двустранен крипторхизъм, както и кучета с видимо нееднакви или неразвити тестикули;
 • Кучета с деформации;
 • Кучета със следните зъбни недостатъци, съответно липса на: един трети предкътник плюс един от другите зъби или един кучешки, или един четвърти кътник, или един кътник, или един втори кътник, или всички заедно три или повече зъба;
 • Кучета с неправилни челюсти.
 • Прогнатия по-голяма от 2 мм. Прогения;
 • Ножицовидната захапка е формирана от всичките 12 резци;
 • Кучета по-малки или по-големи от размерите с повече от 1 см;
 • Кучета албиноси; Бяла космена покривка (както и при тъмните, светли очи и нокти);
 • Дълга покриваща космена покривка (дълъг, мек, не прилепнал покриващ косъм с подкосъм, ресни на ушите и по краката.

 • Обилно окосмяване по бедрата и опашката с ресни отдолу);
 • Дълга космена покривка (дълъг, мек косъм без подкосъм, в голяма част от гърба, ресни по ушите, краката и опашката).

  Забележка: Мъжките трябва да имат два нормални по вид тестикула, които да са напълно слезли в скротума.